ULTIMES NOTÍCIES DEL TEMPORAL DANIEL

El 5 de setembre, una tempesta anomenada Daniel es va formar al Mar Mediterrani i en una setmana, es va convertir en un Medicane (o huracà de la Mediterrània).

Les pluges torrencials han causat l'esfondrament de dues preses a Derna, una ciutat costanera de Líbia, i el Govern de l'est fa una crida a la cooperació internacional.

Les precipitacions abundants van començar el 5 de setembre a la regió de Tesalia (Grècia), però a partir del dissabte 9 la tempesta, alimentada per un sistema de centres de baixa pressió a l'aire, va emprendre el seu camí cap a Líbia.

Encara que fins ara Grècia era el país més afectat per aquest fenomen, que va ser categoritzat temporalment com a 'medicane' (huracà de la Mediterrània), la ciutat de Derna, a la costa de Líbia, ha estat la víctima més recent de la impredictible meteorologia: la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (IFRC) han calculat que, per ara, hi ha al voltant de 10.000 desapareguts després de l'esfondrament de les dues preses que nodreixen d'aigua el municipi, deixant-lo completament submergit.

Centenars de cadàvers als carrers de Derna, a Líbia. OMS.

Els equips de rescat a Líbia treballen sense parar per recuperar i enterrar els cossos de les víctimes de les inundacions a Derna, perquè a la tragèdia no se sumi una crisi sanitària. El mar continua llançant cadàvers a la riba i dos dies després que es trenquessin les preses que van arrasar la ciutat encara no se sap l'abast total del desastre. El nombre de morts per les inundacions ha augmentat a 6.000 i milers de persones continuen desaparegudes. És tracta d'una xifra "preliminar" i que s'espera que continuï augmentant a mesura que avancin les tasques de rescat. Les autoritats temen que unes 10.000 persones estan desaparegudes encara que la xifra de morts confirmada varia contínuament a causa de la divisió estatal que pateix Líbia, amb dues entitats governants a la part occidental i oriental del país. Tariq Kharaz, portaveu de l'autoritat de l'est, ha confirmat que s'han recuperat 3.200 cadàvers i que un terç encara no ha pogut ser identificat.

L'esfondrament de les dues preses ha provocat que Derna hagi quedat completament submergida. A més, el temporal també ha colpejat la segona ciutat més gran de Líbia, Bengasi. Les imatges recopilades fins ara mostren el devastador pas de la tempesta Daniel pel país àrab: persones refugiades als sostres de casa, cotxes destrossats i atropellats per una inundació massiva que va arribar als 3 metres de nivell, d'acord amb les declaracions de testimonis.

Així, les tasques de rescat estan suposant un repte per als equips, que han demanat ajuda internacional. Fins ara, diversos països veïns han confirmat el seu suport a Líbia, entre ells: Qatar, Algèria, Tunísia i Egipte. Ossama Hamada, cap del govern no reconegut internacionalment que opera a zones de l'est de Líbia -on es troben Derna i Bengasi-, va declarar a una televisió local que "els desapareguts es compten per milers i els morts superen els 2.000". Tot i això, encara és aviat per determinar la magnitud del desastre des del punt de vista de les pèrdues humanes. I és que els equips de rescat estan ara més enfocats a trobar els desapareguts, assistir les víctimes i garantir-los protecció que a contrastar les xifres.


La tempesta Daniel ha estat un fenomen sense precedents a Grècia, Turquia i Bulgària, on es van registrar al voltant de 30 morts. En el cas del primer país, el 5 de setembre es va batre el rècord de precipitacions diàries almenys des del 2006, d'acord amb les xifres de l'Observatori Nacional d'Atenes, i el temporal va superar amb escreix l'alçada de pluja del cicló mediterrani Ianos, succeït el 2020.

Es preveu que la tempesta avanci cap a l'est, direcció a Egipte, encara que cada cop amb menys intensitat.

Pel que fa a Líbia, la darrera víctima de la tempesta Daniel, la manca d'inversió en infraestructures ha fet que les zones afectades hagin quedat totalment devastades. I amb això, a més de prioritzar les vides humanes, les tasques també estan centrades a protegir el jaciment de Cirene, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que es troba en una carretera ara esfondrada pel torrent.

Alhora, l'Organització de les Nacions Unides ha declarat que, per poder plantejar estratègies de prevenció, seguirà de prop el recorregut de la tempesta, la qual es desplaçarà cap a l'est, direcció a Egipte, els propers dies, encara que amb una tendència menys destructora.

COL·LABORA:

WEB: https://www2.cruzroja.es/ca/web/cruzroja/-/ayuda-inundaciones-libia

Gràcies.

SOM-HI LÍBIA!!! 

Tornar al bloc

Deixa un comentari