MARROC SITUACIÓ GENERAL

El passat 8 de setembre a les 23.11 hora local (UTC+1), un terratrèmol de gran magnitud (6.8 a l'escala Richter) va sacsejar el país amb tremolors de diversos segons de durada. El Servei Geològic dels Estats Units va informar que 19 minuts després, va colpejar una rèplica de magnitud 4.9. L'epicentre del terratrèmol es va produir al centre del país, a la Serralada de l'Atlas, aproximadament a uns 70 quilòmetres al sud-oest de Marràqueix, causant més de 2.000 víctimes, una xifra semblant de persones ferides (prop de 1.400 en estat greu) i una devastació generalitzada.

Les autoritats locals avaluant la situació, sobre el terreny, donant suport a l'operació de cerca i rescat, i donant suport a les persones afectades. S'està proporcionant assistència sanitària, suport psicosocial i transport de ferits a hospitals. Algunes de les zones més afectades són força remotes i muntanyenques, dificultant l'accés i existint, a més, risc de deslaves.

-> POBLACIÓ QUE VIU A LES ZONES AFECTADES 6.6 Milions.
-> POBLACIÓ QUE VIU EN 50KM DE L'EPICENTRE 380.000.

ZONES AFECTADES PER EL TERRATRÈMOL, EPICENTRE I MAGNITUD:

El govern marroquí ha sol·licitat equips de recerca i rescat, la tasca dels quals és clau en les primeres 72 hores. Tot i que en aquests moments és difícil avaluar completament l'abast del desastre, segons alguns informes que arriben des de la regió 1, almenys 2.497 persones han perdut la vida, principalment a Marràqueix i 5 províncies properes a l'epicentre, i 2.476 més han estat ferides , moltes de gravetat. Segons el Sistema Mundial de Coordinació i Alerta davant Desastres (GDACS), aproximadament 320.000 persones han estat afectades pel terratrèmol a pobles remots de la zona de l'Atlas, patint pèrdues substancials.

Aquestes dades són encara preliminars, mentre es desenvolupen les tasques de cerca i rescat i es completa l'avaluació de danys i necessitats, cosa que pot portar encara dies considerant la severitat del terratrèmol.

 

FACTORS AGREUJANTS: 

El Marroc està fortament exposada als canvis climàtics, que continuen sent una font important de volatilitat macroeconòmica. De les cinc darreres temporades agrícoles, quatre es van veure afectades per la sequera.
La recessió econòmica i l'alta inflació han fet que l'economia del Marroc hagi afrontat grans reptes com ara la sequera i l'augment de preu de productes bàsics, fet que ha fet que el nivell de vida de les llars s'hagi reduït. A més, les taxes de pobresa absoluta i vulnerabilitat van augmentar per primera vegada en dècades, especialment entre el 2019 i el 2021.
Abans del terratrèmol, el Marroc ja registrava una persistent falta de recursos humans al sector de salut (només 7,2 personal mèdic per cada 10.000 habitants, taxa de mortalitat maternal a les zones rurals 2,5 vegades més gran que a les urbanes, i mortalitat neonatal que representa el 75% de la mortalitat infantil).
Segons el Programa Mundial d'Aliments (PAM), hi ha un gran desequilibri entre la proporció de dones i d'homes que contribueixen a l'economia familiar. Les dones no tenen accés equitatiu als mercats ia l'economia productiva. A més, mentre hi ha una certa paritat en la implicació durant l'educació primària, l.escletxa s'amplia a secundària. Segons UNICEF, les taxes d'abandó escolar s'incrementen a les zones rurals.

El mateix dia del terratrèmol van començar les tasques de coordinació i mobilització de tots els possibles suports de diferents societats nacionals.
Com a primera mesura, FICR ha aprovat l'assignació d'1 milió de francs suïssos del Fons d'Emergència per a la Resposta a Desastres (DREF) per donar suport a les activitats que mostra l'ajuda humanitaria Marroquina sobre el terreny.
A les properes 24-48 hores, es podran desplegar equips de resposta a emergència (ERU) segons les necessitats, així com capacitats addicionals.
Les Societats Nacionals de nord d'Àfrica, l'Orient Mitjà i Europa també han mostrat la seva capacitat per prestar assistència, Espanya, el poble català, hi col.laboren i van en el lloc del incident: Generalitat de Catalunya, els cossos d'emergència, Bombers, Mossos d'Esquadra i SEM (sistema d'emergències mèdiques), van ajudar per falta de recursos.

 

NECESSITATS HUMANITÀRIES IMMEDIATES: 

• Salut: De manera imminent, l'atenció en primers auxilis sanitaris, així com atenció en salut maternoinfantil, cal juntament amb els equips de recerca i rescat. També la reposició de bancs de sang, atès l'increment de necessitats de pacients crítics.
• Articles no alimentaris: atesa la magnitud de la catàstrofe i els danys produïts a les llars, la necessitat de recer i articles de primera necessitat per a la població afectada és urgent.
• Aigua, sanejament i higiene: L'accés a aigua segura i instal·lacions sanitàries adequades són elements prioritaris per a les comunitats de l'entorn rural, així com als punts crítics de persones desplaçades.
• Alimentació: En aquest context de pèrdua significativa d'habitatges i mitjans de subsistència, així com la crisi socioeconòmica prèvia i taxes d'inflació altes, farà que els grups més vulnerables tinguin dificultats en l'accés a menjar suficient i de qualitat en els propers mesos. A més, el tancament d'escoles i la suspensió d'activitats educatives contribuirà a fer que les llars més vulnerables puguin recórrer a mecanismes d'afrontament negatius si no se'ls assisteix. Entre les poblacions pobres i vulnerables, les desigualtats de gènere fan que les dones siguin particularment vulnerables a la inseguretat alimentària.

A la ciutat turística de Marràqueix es van desplegar 27 voluntaris formats en primers auxilis. Alguns dels visitants de la ciutat són metges i s'estan oferint voluntaris per donar suport mèdic als ferits de la zona.

 

SUPORT:

S'han desenvolupat les accions següents per preparar la resposta:

• Mitjançant una donació de 3 milions d'euros procedents de l'empresa INDITEX, donarà suport a l'assistència humanitària que està donant Creu Roja del Marroc per a la cobertura de necessitats bàsiques de les persones més afectades, fonamentalment a les àrees d'Al Hauz, Marràqueix, Tarudant, Chichaua i Uarzazat.
• Comprovació d'articles disponibles a magatzems de la xarxa territorial de CRE per preparar enviaments d'articles no alimentaris. S'ha compartit amb la Societat Nacional els articles disponibles per prioritzar un enviament dels articles urgents de primera necessitat els propers dies.
Alerta d'emergències internacionals per a desplegaments de recursos humans especialitzats.
• Verificació de la possibilitat de desplegament de les Unitats de Resposta a Emergències (tant equipament com a recursos humans) en diferents perfils.

COM COL·LABORAR:
S'ha obert una campanya de recaptació de fons per al suport a la resposta:

CANALS DE CAPTACIÓ:
 

TEL: 900 104 971

 COMPTES BANCARIS

 

BIZUM

SANTANDER

ES44 0049 0001 5321 1002 2225 33512

BBVA

ES92 0182 2370 4600 1002 2227 33467

CAIXABANK

ES28 2100 0600 8502 0196 0066 04057

SABADELL

ES31 0081 5232 2800 0108 4716 04048

BINKINTER

ES75 0128 0010 9701 0012 1395 00087

B.COOPER.

ES86 0198 0500 8020 2205 3421 02727

SMS:

Envía TERREMOTO al 28092 dona 1,20 euros
Envía TERREMOTO al 38088 dona 3,00 euros
Envía TERREMOTO al 38092 dona 6,00 euros

Gràcies!

SOM-HI MARROC.
Tornar al bloc

Deixa un comentari